Γιατί πέφτουν τα μαλλιά σου και τι πρέπει να κάνεις!
Ήξερες ότι κάθε μέρα χάνεις περίπου 50 τρίχες από τα μαλλιά σου; Μην ανησυχείς λοιπόν που κάθε φθινόπωρο μαζί με τα φύλλα των δέντρων πέφτουν και τα μαλλιά σου! Είναι απόλυτα φυσιολογικό.


Η πτώση της τρίχας είναι μέρος του κύκλου ζωή της: η φάση της ανάπτυξης της διαρκεί 3 με 4 χρόνια στη γυναίκα (2 χρόνια στους άντρες), έπειτα περνάει από μία μεταβατική περίοδο 3 περίπου εβδομάδων και μέσα σε 3 μήνες ολοκληρώνεται και η φάση της πτώσης. Το φθινόπωρο, ιδιαίτερα, η τριχόπτωση είναι ακόμα πιο έντονη με την φάση της πτώσης να διαρκεί περίπου 6 εβδομάδες. Οπότε εάν βλέπεις τον νιπτήρα και τη βούρτσα σου να γεμίζει με τρίχες μην ανησυχήσεις.

Εκτός από την εποχιακή τριχόπτωση, βέβαια, υπάρχουν και άλλοι λόγοι που μπορεί να προκαλέσουν μια ‘μη φυσιολογική’ πτώση της τρίχας. Κύρια αιτία είναι συνήθως η κληρονομικότητα ενώ ακολουθούν το άγχος, η κούραση, οι διατροφικές συνήθειες, η ψυχολογική μας κατάσταση (κατάθλιψη, στεναχώρια), η έλλειψη ύπνου και η υπερκόπωση.

Πώς μπορούμε να προστατέψουμε τα μαλλιά ώστε να μην πέφτουν τόσο συχνά και να μη σπάνε εύκολα;

Καταρχήν, μην αγχώνεσαι! Εύκολο να το λες, δύσκολο να το κάνεις. Εάν το αποφασίσεις όμως, μπορείς να βρεις τρόπους να ξεχνιέσαι μέσα στην καθημερινότητά σου χαλαρώνοντας με τη γυμναστική ή με ένα χαλαρωτικό αφρόλουτρο στη μπανιέρα σου. Να κοιμάσαι και να τρως σωστά. Τα μαλλιά μας χρειάζονται σίδηρο, ψευδάργυρο, βιταμίνες Β2, Β5, Β6, Β8, ΡΡ και αμινοξέα ώστε να διατηρηθούν λαμπερά και υγιή. Εκτός από μια ισορροπημένη διατροφή μπορείς να ενισχύσεις την προσπάθειά σου και με συμπληρώματα διατροφής που να περιέχουν τα στοιχεία που ‘τρέφουν’ την τρίχα. Να φέρεσαι στα μαλλιά σου ακριβώς όπως και στο πρόσωπό σου. Οι τρίχες-ειδικά οι λεπτές και ευαίσθητες- χρειάζονται απαλές κινήσεις και συχνή ενυδάτωση ενώ αν χρησιμοποιείς συχνά βαφές μαλλιών, πιστολάκι ή σίδερο ισιώματος τα ταλαιπωρείς.

Tips φροντίδας μαλλιών

Όταν είναι βρεγμένα μην τα τρίβεις με την πετσέτα και μην τα χτενίζεις. Τα βρεγμένα μαλλιά είναι πολύ πιο ευαίσθητα!

Μην δένεις πολύ σφιχτά και πολύ συχνά τα μαλλιά σου.

Μην λούζεσαι με πολύ ζεστό νερό.

Κάνε συχνό μασάζ στην περιοχή του τριχωτού της κεφαλής, ώστε να αυξήσεις τη ροή του αίματος ή οποία προωθεί την ανάπτυξη της τρίχας.

Τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα μαζί με το λούσιμο βάλε και ένα θρεπτικό λάδι στα μαλλιά σου.

Πηγή: joytv.gr